Emberi Méltóság Stratégia

Bemutatkozás

Minden ember teremtettségéből fakadóan rendelkezik méltósággal, és ennek a méltóságnak a védelme komoly és értékes feladatunk. Szeretnénk megtalálni, hogyan válhat személetté az emberi méltóság és annak védelme, szeretnénk, ha ez a közösségeinket és intézményeinket meghatározó kultúra alapvető eleme lenne.

A szerzetes közösségekben és szerzetesi fenntartású intézményekben élő és dolgozó emberek mindegyikét érinti a méltóság témája, a határsértés, a hatalmi helyzet felnőttként, tanárként, beosztottként, munkatársként, rendtársként, elöljáróként is érinthet minket. Ezt látnunk és tudatosítanunk kell, hogy a megelőzéssel foglalkozhassunk.

És mindezt úgy akarjuk tenni, hogy ezzel erősítsük a szerzetesrendek közötti együttműködést, megosztva egymással az eddig elért eredményeket, és bevonva mindazokat, akik szemléletünkkel és tevékenységünkkel egyetértenek.

Az Emberi méltóság stratégia arról szól, hogy mi mindent szeretnénk megtenni 2025-ig az emberi méltóság védelmében a szerzetesi körben. A stratégia elkészítői, elfogadói és megvalósítói, azért, hogy jól tudjuk képviselni, szolgálni és koordinálni az emberi méltóság ügyét, 2025-ig a magyar szerzetesi körben társadalmi és egyházi párbeszédet kezdeményezünk, speciális szolgáltatásokat nyújtunk és a megszületett tapasztalatok alapján módszertani központot hozunk létre.

Program leírása

Az NEK Családi napon 2021. szeptember 10-én jelen leszünk a Margit szigeten, ahova minden érdeklődőt szeretettel várunk. Az Emberi méltóság stratégia sátrában bemutatjuk a stratégiát, egész nap jelen lesznek munkatársaink, akikkel beszélgetni lehet, lesz egy interaktív tevékenység “Állj ki a másikért!” címmel és három rövid előadás is:

12.00-kor Nyúl Boglárka pszichológus a bántalmazás pszichológiai vonatkozásait mutatja be,
13.00-kor dr. Benyusz Márta jogász gyermekjogi szempontokról osztja meg gondolatait,
14.00-kor Dobszay Benedek OFM osztja meg gondolatait az Emberi méltóság stratégiáról.